Vinprovning 11 juni 2025
Arrangörer: Elisabet Moberg, Rubina Qureshi och Ann-Katrin Jorborn
Kvällens tema – Rosé
Vi började kvällen med ett glas bubbel-rosé i ena handen, en kölapp i andra handen och minglade
runt bland alla deltagarna. Vi var 33 glada provare.
Elisabet inledde med lite roséhistorik:
Välkomna till Lidingö Vinsällskaps provning av rosé
Jag gissar att många av er va me
på 70-talet och minns Perlerose
Och ingen tänkte väl just på om det kunde passa till någon sås.
Då var jag och nog många av oss väldigt unga
ingen tänkte väl heller på om vinflaskorna var tunga.
70-tal följdes av 80-tal med White Zinfandel, Matteus och Barbier.
I slutet av 80-talet dök rosé upp på svenska krogar.
Kvaliteten var låg och blaskig och fick snabbt dåligt rykte.
Man sade "Rosé passar till allting men ingenting passar till rosé".
Statliga Vin & Sprit klassade "de skära vinerna" som en övergående fluga.
1990 fanns det 19 viner i Systembolagets sortiment.
Det dröjde fram till början av 2000-talet innan rosévinet blev riktigt populärt i Sverige.
2020 fanns det 369 viner i sortimentet.
Rubina presenterade sedan hur rosé görs:
Rosévin framställs på blå druvor och lagras nästan alltid på stål- eller cementtank. De vanligaste
framställningsmetoderna är kort maceration (druvkontakt) och direktpressning (vanlig i
Provence).
Moment | Kort maceration | Direktpressning |
Skalkontakt | 3–24 timmar | Mycket kort, nästan ingen |
Färg | Mörkare rosa | Väldigt ljusrosa |
Struktur | Lite mer fyllighet | Lätt och elegant |
Jäsningstemperatur | 12–18 °C | 12-18 ˚C |
Utöver dessa metoder finns även saignée-metoden, som faktiskt är en bi-produkt av
rödvinstillverkning tidigt i den processen.
Enda gången man blandar rött med vitt vin vid roséframställning är när man gör roséchampagne.
Då tillsätts nämligen lite rödvin innan andra jäsningen på flaska.
Ann-Katrin tog oss sedan iväg på vår provsmakningsresa med start i Italien, över Atlanten för att
sedan komma tillbaka till Europa.
Diskussionerna runt borden var livliga och efter alla 7 viner var avsmakade genomfördes en
omröstning om vilket vin vi tyckte bäst om – som tur var blev matvinet ett av favoriterna.
En av frågorna som kom handlade om orangeviner och om dessa tillverkas på samma sätt som
rosé.
Ett orangevin görs på gröna druvor (vitvinsdruvor), inte på röda druvor som rosé. Druvsaften
lagras sedan i lerkrus, i regel tillsätts inget jäst utan det får spontanjäsa. Lerkrusen släpper
igenom syre som gör att vinet oxiderar som ger vinet dess orangea färg.
Efter provningen fick vi äta en härlig halstrad lax med sandefjordssås, färskpotatis, sparris och
syrad fänkål.
Hoppas att ni fått några tips på viner att smutta på i bersån, på altanen, balkongen, bryggan ……
Mingelvin: Rotari Grand Rosé brut, Italien, varunr 7701, 139:-
20% Pinot Noir och 80% Chardonnay
Nr 1: Susana Balbo Signature Rosé, Argentina, varunr 93564, 179:-
60% malbec och 40% pinot noir
Nr 2: Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, Österrike, varunr 5600, 125:-
100% Zweigelt
Nr 3: Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir Rosé, Frankrike, varunr 77476, 99:-
100% Pinot Noir
Nr 4: Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé, Frankrike, varunr 70419, 135:-, beställningssortimentet
100% Grenache
Nr 5: Señorío de Sarría, Spanien, varunr 2156, 109:-
100% Garnacha
Nr 6: Leva Cabernet Shiraz Rosé, Bulgarien, varunr 2660, 79:-
50% cabernet sauvignon och 50% shiraz


