20 oktober – Systembolagets mest magnifika viner från Italien

Lördag den 20 oktober, 18.00 – Systembolagets mest magnifika viner från Italien

Denna gång hade turen kommit till Italien. Detta avlånga land vid Medelhavet bjuder på stora skillnader i klimat och så även vin. Vi provade viner av högsta klass från norr till söder, med fokus på det bästa, bland annat Super Tuscans, Barolo och Amarone.
Italien har under det senaste decenniet investerat mycket i sin vinsektor och om några, är Italienarna mästare på att blanda tradition med nytänk. Det fick vi uppleva i flera av vinerna!

Vår välkände tvåfaldiga Gyllene korkskrufvenmästare, och guldmedaljör i sommelier-EM Mikael Söderström guidade oss bland en lagom blanding av statistik, fackkunskap och intressanta anekdoter. Vinerna som provades under kvällen var:

1. Muntrive’ Barbera d’Asti 2006, Piemonte, Barbera d’Asti, (vnr 75756) 199.00
Barbera har genomgått en metamorfos de senaste tjugo åren. Druvan har gått från att betraktas som lunchvin/vardagsvin till att bli en av de mest uppskattade i Piemonte. Det har visat sig att varsam vinifiering från utvalda druvor kan ge enastående resultat. Fortfarande i en rätt rustik stil, allt som oftast, men raffinerat, smakrikt och lagringsdugligt. Utmärkt till mustiga grytor och vilt. Kan få Nebbiolo- eller Aglianico-status med tiden. Alfiero Boffa är en pålitilig producent av vingårdsbetecknad Barbera d’Asti och en av pionjärerna för druvans klassresa.

2. Barolo Bricco Fiasco 1999, PIemonte Barolo, (vnr 99386) 798:-
Välgjord, vingårdsbetecknad Barolo från en utmärkt årgång har i långa tider räknats till Italiens bästa viner. Här en tappning från Luigi Scavino, högt renommerad vinmakare i Castiglione Falletto. Rankorna i Bricco Fiasco har en genomsnittlig ålder på 65 år, vilket ger vinet en enastående koncentration och elegans. Utmärkt exempel på Nebbiolo-druvans storhet.

3. Passopisciaro 2008, Sicilien, Etna, (vnr 71911) 349:-
Andrea Franchetti är en känd vinmakare med viner från Toscana och Umbrien. Med sin etablering Passopisciaro på Sicilien har han varit instrumentell i Etna-vinernas stadigt stigande popularitet under senare år. På Etna odlar man vin på mellan 500 och 1100 m.ö.h. Druvsorten är den lokala Nerello Mascalese, en avlägsen släkting till Sangiovese. Rankorna är 60-100 år gamla och vinet tillhör det bästa det moderna Sicilien kan visa upp.

4. 50&50 2007, Toscana, (vnr 73458) 1095:-
En super-Tuscan om det finns någon. Gjort av 50% Merlot från topphuset Avignonesi i Montepulciano och 50% Sangiovese från Capannelle, ett vinhus med kultstatus i hjärtat av Chianti Classico. Modernt i stilen med lagring på nya franska ekfat. En av Toscanas absoluta juveler.

5. Solaia 2005, Toscana, (vnr 94807) 1499:-
Marchese Antinoris toppvin från egendomen Tignanello i Chianti Classico. Familjen är vinmakare sedan 1385 med Chianti som bas de första sexhundra åren. Druvblandningen i Solaia är Cabernet Sauvignon 75%, Sangiovese 20% och Cabernet Franc 5%, till skillnad från husets andra super-Tuscan – Tignanello – som har 80% Sangiovese och resten Cabernet:erna. Ett av Italiens stora viner.

6. Vaio Armaron Amarone della Valpolicella Classico 1995, (vnr 99017) 1149:-
Legendaren Sandro Boscaini är en av Italiens främste vinmakare. Ledare för vinhusen Masi och Serego Alighieri i hjärtat av Valpolicella utanför Verona. En av de få Amarone-producenter som kan få ett vin på 15,5% att smaka balanserat, med en raffinerad elegans dessutom. Moget vin som håller länge ännu. Druvorna Corvina Veronese, Molinara och Rondinella skapar storverk i herr Boscainis händer.