Det är inte bara doft och smak som avgör vad vi tycker om ett vin. När vi
närmar oss vinet så är det med alla våra sinnen. Hur ser det ut i glaset? Dess
färg och intensitet? Innan vi kommer så långt, hur ser själva glaset ut? Gör det
någon skillnad? Torsdagen den 21 mars blev vi initierade på detta område.
Elegant och med en stor nypa humor förklarade Jane Sandström varför och hur
glaskupans form förändrar vinets karaktär. Jane representerar Riedel glas, ett
välkänt begrepp i vinkännarkretsar världen över.
Kvällens vinprovning var en dubbelprovning i den bemärkelsen att vi provande
inte bara vin utan även glaskupor. Jane började med stränga förhållningsorder
om att inte dricka vatten under en provning då vattnet förändrar smaksinnet.
Det första vinet vi fick i glaset var en Riesling från Bassermann-Jordan 79332
(169 kr). Vinet var perfekt i rieslingglaset men ändrade märkbart karaktär när vi
hällde över det i chardonnyglaset. Chardonny/ Stella Bella 94005 (201 kr) fick
samma behandling och gjorde sig inte i rieslingglaset. Nu började många tänka
på vilka glas har vi egentligen hemma i skåpen. Vårt tredje glas var dukat upp
och ner. När vi på Janes order fick vända och dofta i glaset… så doftade det
unket papper, inte vad man vill ha i ett glass om gott vin skall hällas i. Efter att
ha viftat in lite ny luft fylldes denna vackra kupa med Pinot Noir/ Louis Max C
de N Village 55680 (369 kr). Vilken underbar njutning, perfekt i glaset men
även rätt okey i nästa glas ämnat för Cabernet Sauvignon, denna gång från Ch
St Michell  6203 (155 kr). Skillnaden mellan de två rödvinsglasen är den något
mer runda formen på Pinot Noir glaset. Båda glasen har generösa kupor. Kupans
form påverkar var vinet hamnar på tungan när man dricker, vilket ger stor
påverkan på smaken. Jane nådde verkligen fram med sitt budskap och fick
behovet av komplettering av glasförrådet att växa hos manga av oss. Jane gav
oss ett genröst tidsbegränsat erbjudande. Nu gäller det bara hur får man plats?
Vi vill ju alla locka fram vinets bästa egenskaper!