Den Gyllene Korkskruven 2014

lotta_maria_lurarDen Gyllene Korkskruven 2014

I onsdags befann jag mig plötsligt på en scen med vita hörlurar ur vilka det strömmade sång av Frank Sinatra. Platsen var Millessalen på Hotel Foresta på Lidingö. Det var länge sedan jag och Lotta tackade ja till att vara med i tävlingen ”Den Gyllene Korkskruven” och på scen tillsammans blindprova fem viner, ett vitt och fyra röda. Jaha, varför tackade jag ja till detta hann jag tänka när jag slog mig ned på scenen. Publiken framför oss var ett 70-tal entusiastiska vinprovare från Lidingö Vinsällskap, som årligen anordnar tävlingen vilken till formen påminner lite om På Spåret. Tävlingledare var ordförande Lars-Martin Grewin och domare, Mikael Söderström, vinskribent i tidningen Gourmet och en av våra första tävlingssommelierer och Europamästare 1990 i Trophée Ruinart.  Motståndarlaget var föregående års vinnare, två herrar från vinklubben AuZone, Anders Källberg och Erik Heimdahl.

-Att prova blint är svårt, på en scen är det ännu svårare. Det blev svaret från kollegan Niklas när jag bad om lite heta tips i sista stund.

maria_lotta_vinner

Under fem minuter skulle vi tillsammans diskutera oss fram till vilket vin det var i glaset för att när tiden var ute, framlägga ett svar. Om svaret inte var rätt så hjälpte domaren till att leda in oss på rätt spår. Själva resonemanget var det viktiga och publiken hade samma vin framför sig, också utan att känna till innehållet. Det blev allt roligare för varje vin och tryggheten i att vara två höll nerverna i schack.

Hur gick det då? Vandringspokalen är uppställd i entrén på Vinkällaren Grappe och nästa år ska vi utmanas av ett nytt lag. Tack Lotta, du var toppen!

Skrivet av vinnaren Marie Collsiöö

Kvällens vinlista:

bild32Chateau Fuissé Tete de Cru- 11 (71512) 199 kr
Maconnais, Pouilly-Fuissé, Chardonnay

Ch L´Hospitalet La Reserve -11 (73142) 159 kr
La Clape, Languedoc, Syrah 1/3, Mourvèdre 1/3, Grenache 1/3

Vigorello San Felice -10 (90176) 299 kr
Toscana, Cab.Sauv. 50%, Merlot 45%, Petite Verdot 5%

Seghesio Cortina Zinfandel -10 (95023) 299 kr
Dry Creek Valley, Sonoma, Zinfandel

Ch Haut-Chaigneau -95 Magnum Wine
Lalande de Pomerol, Merlot 70%, Cab.Franc 30%