Lidingö Vinsällskap reste med 19 medlemmar till Toscana den 25-29 september. Vår ordförande
Lars-Martin Grewin var vår utmärkte vinciceron och reseledare. Terre di Pisa var resmålet som
ligger i norra Toscana.

Detta vinområde låg för miljontals år sedan under havet och har kalk- och
sandjord som lämpar sig perfekt för vinodling. Stora snäckskal syns här och var i jorden som
bidrar med kalk och mineraler. Klimatet lämpar sig väl för odling av den blå druvan Sangiovese
som betyder Jupiters blod och ger en fruktig balanserad smak av körsbär, örter och tomat.
Sangiovese används i tillverkningen av röda viner upp till 100% men blandas även med
Cabernet sauvignon, Cabernet franc samt Merlot och Syrah. De vanliga vita druvorna är
Vermentino som är frisk och blomfruktig med mineraltoner, Trebbiano som är äpplig och gräsig
med hög syra och Chardonnay som har mer smak av tropisk frukt och smörkola. Produktionen
av roseviner har ökat den senaste tiden och består huvudsakligen av sangiovesedruvan som
också ger vinet en kraftig rosa/orange färg.

Alla vinproducenter vi besökte odlade enligt organisk metod vilket innebär att odling och
vinproduktion sker på naturens villkor där inga kemiska tillsatser förekommer.
Många vingårdar i Terre di Pisa är anslutna till ett vinkonsortium som arbetar för att främja den
organiska vinproduktionen som möter ett växande intresse hos konsumenterna. Vi besökte sju
vingårdar med varierande produktion mellan 35.000-500.000 flaskor per år.
Vingårdarna producerar mellan sex till tio olika viner. Vinförsäljningen sker till hälften lokalt i
Italien och hälften på export inom EU men även till USA och Canada.
Vår resa startade i Pisa där buss väntade och tog oss till den intressanta renässansstaden
Lucca för en guidad tur. Därefter transfer upp i de toscanska bergen där vi efter några
hårnålskurvor nådde den vackra vingården Fattoria Fibbiano där vi bodde under vinresan.
Vingårdarna erbjöd visning av produktion och vinkällare samt provning av vita, röda och
roséviner med tilltugg och lunch eller middag. Vi träffade både kvinnliga och manliga vinmakare
som samtliga var passionerade i sitt yrke och vi blev mycket väl och generöst mottagna på alla
vingårdar vi besökte. Samtliga vingårdar odlar också oliver i stora olivlundar. Dessa skördas
under oktober och säljs också på gårdarna.

Många vingårdar hade konstnärliga utsmyckningar i form av skulpturer, tavlor och andra
konstverk. En vingård vars ägare var baronessa ligger omgiven av en renässansträdgård med
vackra träd och skulpturer och hundratals sköldpaddor. Vi hann också med att uppleva Pisa
med den vackra katedralen och det lutande tornet. Resans sista dag blev ett mandomsprov
med tre vinprovningar och en avslutande middag utomhus bland vinstockarna. Allt medan
solen gick ner över Toscanas vackra berg åt nöjda medlemmar från Lidingö vinsällskap vildsvin
som ägarinnan själv inför middagen hade nedlagt. En helt oförglömlig kväll och en härlig vinresa
att minnas.

Vi besökte följande vingårdar: Fattoria Fibbiano, Usiglian del Vescovo
Azienda arg. Castelvecchio, Badia di Morrona, Tenuta di Ghizzano, Podere della Chiesa, Pieve
di Pitti
Ingrid Jerneck vinresedeltagare