23 Oktober – Alsace

Alsace – i mötet mellan romansk och germansk kultur. Vinodlingen infördes av romarna. Idag producerar man högkvalitativa viner. Lätt att besöka. Vinvägen är c:a 170 km, och går rakt nord-sydligt. De bästa vindistrikten finns i mitten, runt huvudorten Colmar.

Vi provade olika vita viner från Alsace, med litet tilltugg för att se hur de smakar i matsammanhang. Några typiska vintilltugg i Alsace är t ex korv och gåslever.

Välkommen!

Gunnel Eklöf, nyligen hemkommen från en vinresa i bl a Alsace.

Vinerna från kvällen var:

Glas nr 1

Riesling Hugel nr 12191 pris 129:-

Färg Ljusgul färg.
Doft Druvig, aningen blommig doft med inslag av päron, honung och persika.
Smak Torrt, druvigt, mycket friskt vin med inslag av päron, gröna äpplen och citrus.
Användning Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Glas nr 2

Louis Sipp Pinot Gris 2008, pris c:a 80:-

Smak Fylligt, komplext
Användning Aperitif, fisk, kött, ostar

Glas nr 3

Hugel Gentil nr 2108, pris 109:-

Färg Blek, ljusgul färg med grön nyans.
Doft Druvig, blommig doft med inslag av melon, päron och honung.
Smak Torr, druvig, blommig smak med inslag av honung, gråpäron och grapefrukt.

Användning Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin eller till fiskrätter.

Glas nr 4

Gewurztraminer Réserve Hennÿ nr 2176, pris 119:-

Färg Ljus, gul färg.
Doft Blommig, kryddig, druvtypisk doft med inslag av litchi, honung, rosor och persika.
Smak Torr, blommig, kryddig smak med inslag av litchi, honung, rosor, persika och grapefrukt.

Användning Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, eller till exotiskt kryddade rätter av fisk eller kyckling, gärna med inslag av tropisk frukt.

Glas nr 5

Osterberg Grand Cru 2001, Louis Sipp, pris c:a 170:-